26-10-2015

Met een vol gevoel rol ik mijn bed uit in de ochtend. Ik had verwacht dat er weer ruimte zou zijn na al het kerstvoedsel wat ik gister heb verorberd, maar helaas. Vandaag zal het kerstdiner plaats vinden met het gezin en de vriendin van mijn broer. Mijn broer is al weken bezig met het samenstellen van het kerstmenu en we zijn uitgekomen op 7 gangen. Ik denk dat ik aan het einde van de avond naar het ziekenhuis moet omdat mijn maag het allemaal niet meer aankan.

image

Omdat dit mijn eerste kerst als veganist is, vind ik het allemaal wel een beetje spannend. Ik heb voor alles een alternatief gevonden, dus het moet (hoop ik) wel goed komen. Sinds ik geen dierlijke producten meer eet, heb ik nooit meer omgekeken naar zuivel of eieren. Maar vanavond ga ik een ‘soort van’ omelet maken. Geen idee hoe of wat, maar ik zie wel. Met die gedachte stond ik net in de keuken om alvast alle kruiden toe te voegen aan het mengsel. In het recept stond dat ik 1 14 oz zijden tofu nodig had. Ik was lekker bezig en gooide alles in een bak. Nadat ik klaar was en voldaan een tortilla chipje met zelfgemaakte guacamole in mijn mond stopte, werd ik eigenlijk wel benieuwd naar hoeveel gram 1 oz eigenlijk is. Nou jongens, 1 oz is ongeveer 30 gram. Er moest 35 gram tofu in mijn recept. Hoeveel gram tofu heb ik gebruikt? 400! Eumh, ja. Interessant. Als het mislukt is het geen probleem, want ik heb nog 6 andere gerechten die mij een food coma kunnen bezorgen. Nu ga ik snel weer verder!

FIJNE KERST ALLEMAAL!
x

WORLD VEGAN DAY

Hoewel ik mijzelf al 8 maanden (!) een veganist noem, had ik geen idee dat het vandaag ‘World vegan day’ is. Oeps, haha!

Het leek mij leuk om hierom weer eens iets te vertellen over hoe het nu gaat en hoe iedereen in mijn (nieuwe) omgeving erop reageert.

In mijn Spaanse werkgroep kwam ineens een studiegenootje naar mij toe met de vraag of ik ook een veganist was. Verbaasd keek ik haar aan en ik vroeg mij af hoe zij hierop was gekomen. Het is namelijk niet dat ik er mee te koop loop of dat er gras uit mijn oren groeit (één van de favoriete grappen van mijn broer). Ze vertelde mij dat ze zag dat ik ook lid was van de Facebookgroep voor veganisten in Utrecht en ze herkende mijn foto. Hoe leuk! Ik was blij verrast. Toen ik net vegan was, wilde ik niet dat iemand erachter kwam. Het leek wel alsof ik een geheim had waar ik mij voor schaamde. Wat zo stom en zinloos is, maar wel begrijpelijk. Veganisme is nog niet heel erg bekend in Nederland en het komt wel eens voor dat mensen zich aangevallen voelen en direct roepen dat vlees gezond is. Gelukkig komt dit niet al te vaak voor. ;)
image

Inmiddels heb ik op mijn studie zoveel positieve reacties gekregen en is iedereen erg geïnteresseerd. Natuurlijk loop ik het niet rond te bazuinen op de universiteit en roep ik het niet rond in de kantine. Als er naar wordt gevraagd of als het toevallig boven tafel kom, vertel ik hoe het zit en wat mijn beweegredenen zijn. Ik heb nu veel meer feiten en argumenten om mijn mening te ondersteunen en ben niet bang om duidelijk aan te geven hoe ik ergens over denk. Eerst was ik nog wel een beetje bang voor de mening van anderen, maar het is mij opgevallen dat het op de universiteit echt niet uitmaakt hoe je eruit ziet, waarin je geloofd en wat je doet. Iedereen is zo aardig! Heerlijk :)

Binnenkort ga ik koffie drinken met het studiegenootje die ook een veganist is en daar heb ik heel veel zin in. Misschien schrijf ik ooit nog een duidelijker artikel, maar voor nu vind ik dit wel goed.

Liefs,
Nadia

BREAKFAST BOWL

Hee, hallo! Ja ik leef nog (soort van). Ik heb mijzelf de afgelopen week ondergedompeld in Spaanse woorden en grammatica, want mijn eerste tentamen komt eraan! Aankomende dinsdagmiddag zit ik waarschijnlijk met mijn handen in mijn haar te kijken naar het tentamen en kijk ik hoofdschuddend op van mijn blaadje en vraag ik mij af waar ik aan ben begonnen, haha! Neehoor, het zal vast allemaal meevallen (vertel ik mijzelf elke avond als ik weer huilend in bed lig). Nu even serieus. Mijn studie is echt top en ik ben enorm gemotiveerd. Het was mij (en mijn hele klas) niet echt duidelijk wanneer de toets zou zijn omdat alles op de planning in het Spaans stond en ik er eerlijk gezegd niet heel goed naar heb gekeken. Het is behoorlijk veel wat ik moet leren en ik doe mijn best. Ik weet ieder geval dat ik voor het volgend tentamen (eind oktober) eerder moet beginnen zodat ik minder hoef te stressen.

De laatste tijd ben ik echt OBSESSED met havermout. Eerst at ik het alleen af en toe in de ochtend, maar nu misschien wel iets te vaak.. Het is onwijs makkelijk en het vult goed. Als ik college heb van 13.15 tot 15.00 is dit mijn standaard lunch. Dan heb ik heel lang geen trek en kan ik mij na het college nog even goed focussen in de UB (universiteitsbibliotheek). Jaja, haha! Ik maak mijn havermout standaard met kokend water (want: makkelijk en snel) en daarna voeg ik er nog kaneel en chiazaad aan toe. Ik gebruik altijd twee stuks fruit. Vaak een banaan en een appel, maar druiven of aardbeien zijn ook favoriet!

 photo verkleinddddd_zpsal9wyjk4.jpg
 photo DSC_2588verkleind_zpsbcjifudw.jpg

Liefs,

Nadia

DONUT WORRY

Tegen een smoothie zeg ik geen nee en al helemaal niet tegen een smoothie met banaan, aardbeien en blauwe bessen!

Woensdag ga ik met mijn ouders en zusje op vakantie, dus vandaag zal grotendeels bestaan uit het uitstellen van het inpakken van mijn koffer, haha! Uitpakken vind ik geen probleem en doe ik altijd direct, maar inpakken daarentegen.. Ik zie er altijd tegenop. Ik vind het lastig om te bepalen wat ik nou precies nodig heb en alles wordt direct zo’n rommeltje, waar ik geen zin in heb. Woensdagmiddag vliegen we en ik heb het gevoel dat je mij woensdagochtend door het huis ziet rennen omdat ik dan pas begin met inpakken en alles kwijt ben. We gaan het zien. ;)

smoothie2 smoothieblond

VEGAN SUSHI

IMG-20150312-WA0005 (1)

Eerlijk is eerlijk, ik mis sushi. Samen met Richelle at ik geregeld bij Sumo en begon een serveerster ons zelfs al te herkennen (ik weet niet of ik hier trots op moet zijn eigenlijk). Laatst had ik onwijs veel zin in sushi en mijn broer ook, dus gingen we met het hele gezin sushi maken. Ik maakte sushi met tofu!

Tofu vind ik heerlijk, mits je het goed klaarmaakt. Mijn vader kocht een groot blok bij de supermarkt en ik ging aan de slag. Dit recept heb ik gebruikt voor de tofu.
Voor de vulling heb ik verder paprika, komkommer, avocado en wasabi gebruikt. Je zou ook nog wortel, spinazie en sla kunnen gebruiken. Een paar dagen geleden kwam ik een recept tegen van een ‘tonijn’ salade. Dus als ik echt begin te verlangen naar vis, komt zoiets goed uit! Gelukkig is die drang nog niet aanwezig, maar het is goed om vooruit te denken. Je weet maar nooit. ;)

IMG-20150312-WA0007 IMG-20150312-WA0009 (1)

Maken jullie graag sushi? Of ga je liever naar Sumo (of een ander sushi restaurant?)

UPDATE: 3,5 MONTHS VEGAN

 

Rond half 7 wordt er naar boven geroepen dat het avondeten op tafel staat. Hmm, courgette, rijst en falafel voor mij, staat er op het menu.  Zo nu en dan vraagt iemand aan tafel iets aan mij over plantaardige voeding. Leuk! Enthousiast geef ik antwoord, totdat de sfeer verandert. Allemaal argumenten worden erbij gehaald en de nodige zoektermen worden ingetypt op Google. Ik probeer mijzelf te verdedigen met de kennis die ik heb, maar tegen Google en twee fanatieke vleeseters kan ik niet op. Terwijl ik, na het avondeten, naar boven loop en het geluid van de high-five op de achtergrond mijn oren bereikt, bedek ik met mijn handen mijn ogen.


 

Oh boy, oh boy, het sociale aspect van het veganisme heb ik onderschat. Misschien was ik iets te naïef, maar ik had verwacht dat als ik zou uitleggen waarom ik geen dierlijke producten meer eet, iedereen het zou accepteren. In plaats daarvan gaan mensen opzoek naar feiten en stellingen om aan mij te laten zien dat ik ‘fout’ zit en ‘ongezond’ bezig ben. Ik snap niet dat mensen zich zo aangevallen voelen door mijn mening en de ernstige behoefte voelen om te bewijzen dat ik niet goed bij mijn hoofd ben. Het maakt mij verdrietig, vooral omdat het in dit geval om mensen gaat, om wie ik enorm veel geef. Er was een tijd dat ik mij afvroeg of ik wel het juiste deed, maar nadat ik weer mijn kennis had bijgespijkerd, wist ik dat dit is wat ik wil en niks anders.

Gelukkig heb ik een aantal vrienden die mijn keuze helemaal respecteren en af en toe zelfs belangstelling tonen, wat ik fijn vind. In Utrecht kom ik steeds meer plekken tegen die vega-vriendelijk zijn, wat mijn hartje sneller laat kloppen.

2015-05-24 12.57.44

Hierboven een heerlijk broodje met tempeh en zoete aardappel. GYS is echt een hele leuke tent aan de voorstraat (in Utrecht) en heeft een menu voor ieder wat wils.

Of is ijs en taart mis? Nee! Ik had verwacht dat ik het behoorlijk lastig zou gaan krijgen, wat totaal niet het geval is. Gelukkig maar, haha!

Liefs,

Nadia

 

ROTTERDAM

Samen met Merel zat ik om iets over 11 in de trein. Terwijl ik aan het klagen was over mijn haar, probeerde Merel het beste licht te vinden om een snapchat video te maken. Ik had enorm veel zin in deze dag. Als eerst stapte we uit bij Rotterdam Alexandrium, om naar de Primark te gaan. De buit: een bikinitop, een kort broekje, een shirtje en 2 bh’s. Na mijzelf voorschut te hebben gezet (lees: de bon van de Primark vloog weg door de wind en ik probeerde hem te pakken te krijgen. Nadia-1. Wind- 0. Haha!) gingen we naar het centrum van Rotterdam en hebben we heerlijk rondgelopen en geluncht bij Vapiano. Het was de eerste keer dat ik daar at, dus ik was erg benieuwd. Ik vind het concept heel erg leuk en iedereen was onwijs vriendelijk en ik ben erg goed geholpen :) .
 photo merel1_zpshibuxtab.jpg
 photo merel2_zpsivz4xct0.jpg

(Nee, ik heb Merel er niet uitgeknipt. Op de een of andere manier staat haar hoofd er maar voor de helft op. Niet op 1 foto, maar op ALLE foto’s..) Links mijn lunch en rechts die van Merel! 

Verder kocht ik ook nog een heel mooi jurkje in de H&M en zijn we op de foto gegaan in de Pull&Bear. Uiteindelijk zaten we om half 7 moe en voldaan in de trein naar huis. Binnenkort komen er wat foto’s op de blog met wat ik heb gekocht!

Liefs,

Nadia

TODAY

Vandaag was het een productieve dag! In de ochtend ging ik naar de markt om dadels en fruit (bananen en mango’s) te kopen. Ook heb ik cadeautjes gekocht voor een vriendin (Ja, ik ben je verjaardag niet vergeten) en ging ik nog even wat kletsen met collega’s. Onder andere over welke mobiel ik moet kopen.. Mijn mobiel is zo traag en mijn camera werkt niet goed, dus hij is nu echt aan vervanging toe.

In de middag heb ik, samen met mijn vader, mijn kettingkast weer op mijn fiets gezet. Mijn ketting viel er de hele tijd af en na een bezoekje aan de fietsenmaker is dat gelukkig ook opgelost! Verder heb ik het matching formulier voor mijn studie afgerond, dus volgend jaar ben ik een student! Woeeeehh!

En nu schrijf ik dit artikel :). Ik heb behoorlijk wat inspiratie, dus misschien schrijf ik wel vooruit. Dit is iets wat echt bijna nooit voorkomt, dus ik sta er behoorlijk van te kijken! Wat hebben jullie vandaag gedaan?

IMG-20150402-WA0003
IMG-20150402-WA0002
Foto’s van vorige week, toen ik samen met Renske koffie ging drinken bij Anne&Max. Wat een onwijs leuke tent! Ik dronk een cappuccino met amandelmelk en Renske had een drankje genaamd ‘Coconut Woman’. Oehlala!

BANANA BREAD

 photo bb2_zpslme4vye9.jpg

De laatste tijd ben ik steeds vaker in de keuken te vinden. Gister besloot ik dat het tijd was om bananenbrood te bakken! Ik had er veel over gehoord en ik had wel zin in iets lekkers.

Het gebruikte recept komt uit deze video. Ik heb deze ingrediënten gebruikt:

  • 260 gram tarwebloem
  • 80 ml kokosolie
  • 3 (grote) dadels
  • 3 rijpe bananen
  • 1.5 eetlepel kaneel
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel vanille aroma
  • 40 gram rozijnen

 photo bb3_zpsp9pfvfrz.jpg
De oven verwarm je voor op 180 graden. Als eerste doe je de droge ingrediënten bij elkaar in een kom. Vervolgens prak je de bananen en de dadels fijn. Mijn dadels heb ik niet helemaal fijn geprakt, want het leek mij wel lekker om af en toe een groter stukje in het brood te hebben. Vervolgens deed ik bij de dadels en de bananen de kokosolie en de vanille aroma erbij en mixte ik alles door elkaar. Daarna deed ik de natte ingrediënten bij de droge en mixte ik het weer door. Ik had geen kleine bakvormen, dus heb ik een cake bakvorm gebruikt en daarin de mix geschept. Ik kon precies de helft van de bakvorm ermee vullen. Na 40 minuten in de oven, rook het huis heeerlijk!

Ik heb hem even laten afkoelen op een bord en daarna de hele dag bananenbrood gegeten, oeps haha! Het is een heerlijk (en erg makkelijk) recept!

 

Liefs,

Nadia